Преяждането по празниците

Преяждането по празниците

Пусни

Преяждането по празниците – в епизода на здравния подкаст „В центъра на системата“

Темата в този епизод е защо свръх приемът на храна и напитки, включително на алкохол по време на дългите празнични дни могат да ни вкарат в Спешното отделение ? Кои храни не е добре да се съчетават? При кои заболявания е рисково да се преяжда или да се приема алкохол? Как да преминем плавно от пост или диета към по-обилно хранене? Защо е толкова важно всъщосност слюнокоотделянето – и за вкуса и радостта от храната, но и за правилната й преработка в стомамаха?

 

Гост по темата е:

 

✔️ Доц. Стоян Сопотенски – хирург, гръден хирург, спешна медицина София, началник на Втора клиника по хирургия в Пирогов

 

От разговора ще научим:

 

✔️ Наблюдава ли се увеличен прием на пациенти след дълги празници

✔️ Какви са най-честите причини за това

✔️ Кои пациенти преобладават

✔️При пациенти с какви хронични или придружаващи заболявания преяждането и препиването е опасно

✔️ Какво се налага да се предприеме в случаите на хора прекалили с храната, с алкохол

✔️ Защо не трябва да се вярва на рекламите на лекарства за стомашен дискомфорт

✔️ Какъв съвет бихте дали на хора, спазвали дългите пости преди Великден

✔️ Кои храни и напитки е опасно да се съчетават, особено когато на всяка трапеза присъстват яйца

✔️ Защо е важно да сме информирани как да поддържаме балансиран чревен микробиом

✔️ Да се храним с мярка, с радост и удоволствие от даровете на земята, но и с вяра в Бога

 

Научете повече за Преяждането по празниците в здравния подкаст на БНР – „В центъра на системата“ с автор и водещ Гергана Хрисчева.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: