Великите европейци представя историята на Исак Нютон.

 

„Моля, джентълмени, да се затвори прозореца, че става течение” – това е единственото изказване на депутата сър Исак Нютон. Той изкарва цели два мандата в британския Парламент. Човекът сър Исак Нютон е така мълчалив, че някои изследователи го смятат за аутист. И като се предполага колко мисли отвъд простата политика, е измислил през това време държавникът, ученият и алхимикът сър Исак Нютон.

 

Това за мислите не е шега. При втория си мандат, Нютон заема високия пост Магистър на монетния двор. Този пост му докрва немалко главоболия – 20 на сто от монетите в страната са фалшиви. В поход срещу фалшификаторите, той обикаля под прикритие лондонските кръчми, опознава престъпния свят и лично води разпити, тъй като е назначен и за кралски обвинител. Много фалшификатори са наказани със смърт.

 

По-късно, през 1717 година, под ръководството именно на Нютон, британският паунд преминава към златен стандарт, а той получава благородническата си титла от кралица Ана за особени заслуги  към хазната.

 

През първия си мандат като депутат пък Нютон има друга грижа, която май е още по-голяма дори от ловенето и бесенето на престъпници. Той наскоро е издал своя най-велик труд – „Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica”, „Математически начала на натурфилософията”, известна и само като „Начала…..”.

 

Чуйте целия епизод за Исак Нютон на поредицата Великите европейци тук:

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД:
Исак Нютон
Епизод 98