Великите европейци: Уинстън Чърчил част III

Уинстън Чърчил, част III

Пусни

Великите европейци представя епизода Уинстън Чърчил, част III

.

🎩 На 3 септември 1939-та Чърчил за втори път е назначен за Първи лорд на Адмиралтейството. Уинстън не само се връща във флота, но през май 1940 е вече премиер на коалиционен военновременен кабинет. Няма кой друг да поеме този пост, освен човека, който има и сериозен военен, и сериозен политически опит.

.

🎩 Чърчил заема поста дни преди Германия да нахлуе във Франция и цялата западна демокрация да се изправи пред опасността не просто да залезе, а и напълно да изчезне в обятията на диктаторския хилядолетен райх.

.

🎩 Макар да действа както винаги енергично, в началото на войната Чърчил няма възможности дори за малки победи. Но той не само прави всичко възможно за голямата победа, а и подготвя за нея духа и сърцата на британците чрез речи си.

.

🎩 На 4 юни например, след поражението във Франция и измъкването на армията от Дюнкерк, той държи една от най-вдъхновените си речи, в която заявява: „Ние ще продължим до края, ще се бием във Франция. Ще се бием по моретата и океаните, ще се бием с растяща увереност и растяща сила във въздуха. Ще отбраняваме нашия остров, каквато и да бъде цената! Ще се бием на бреговете, ще се бием на десантните площадки, ще се бием в полетата и по улиците! Ще се бием по хълмовете… Ние никога няма да се предадем!”.

.

Чуйте Великите европейци и епизода Уинстън Чърчил, част III на binar.bg:

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: