Ранно откриване и успешно лечение на заболяванията на гастроинтестиналния тракт, какви изследвания трябва да се направят и къде?
Защо колоноскопията се явява и скрининг, и профилактика и лечение за рака на дебелото черво?
Кои хора са застрашени от развитие на това злокачествено заболяване?
Защо е важно колко често и какво червено месо консумираме?
Защо кетодиетите са рисков фактор за заболявания на дебелото черво?
Как Средиземноморската диета и фибрите, движението и контролираното теглото спомагат, за да бъдем здрави?
Ракът на дебелото черво е темата в този епизод на подкаста на БНР – „В центъра на системата“
Гост в епизода е:
✅Д-р Герасим Темелков, гастроентеролог в УМБАЛ „Лозенец“
От разговора ще научите:
✅Кои са най-честите видове рак при мъже и кои при жените
✅Прилагаме ли в България съвременни методи за диагностика на заболяванията на гастроинтестиналния тракт
✅Как скрининговата програма за превенция на рака на дебелото черво в Германия „стопява“ наполовина новите случаи
✅За ролята на Центъра за превенция на рака на дебелото черво в болница „Лозенец“
✅Как колоноскопията е най-важното изследване в скрининговата програма, което предпазва от рак
✅Какви са симптомите на рака на дебелото черво и открива ли се той навреме у нас
✅Кои са рисковите групи
✅Как храненето е рисков фактор за развите на рак на дебелото черво
✅Защо не трябва да се информираме за болести от инфлуенсъри и от интернет
✅Опасни ли са модерните кетодиети за гастроинтестиналния тракт
✅Химио или лъчелечение при рак на дебелото черво – преди или след операция се прилагат