Легендите на София

Легендите на София

„Легендите на София“всичко, което искате да знаете за историята на столицата, но няма кого да попитате. Е, вече има!

Всяка събота от 13 до 16 часа по Радио София – Магдалена Гигова, Боян Бочев и Виктор Топалов раздиплят неизвестни факти за забравени сгради и личности, интелектуални страсти и политически козни от Стара София.

С „Легендите на София“ опознаваме дискретния чар на миналото с аромат на история и блясък.

В предването ви очакват:

Адресите на любовта

„София. Адресите на любовта“ – нажежената от страсти на видни столичани първа част от „Легендите на София“. Всяка събота от 13 до 14 часа Магдалена Гигова разкрива любовните истории на онези, които знаем от строгите портрети в учебниците по литература и история, от вехтите театрални програми, или сме чували градски легенди за техни похождения им между създаването на нова мелодия или картина.
Романтични, пикантни, сантиментални, трагични… „Любовта е като гъбите – човек разбира дали е добра или лоша, когато е вече късно“, казва френският писател Тристан Бернар. Същото е и със слушането на „София. Легендите на любовта“. Дори само заради сладостния вкус на отминала любов.

Софийски разкази

Рубриката „Софийски разкази“ е съвместна продукция на платформата Бохемска София и БНР Радио София. В тази поредицата краеведът Виктор Топалов споделя своите любими истории от миналото на столичния град от годините между Освобождението и края на Втората световна война. Негови редовни гости са историци, изкуствоведи и изследователи, които се занимават професионално с опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на града.

Историята оживява

Да, и аз, като вас се вълнувам от историята! Обожавам да чета за събития, личности, идеи и нрави от отминали времена. А, когато мога да ги проуча и споделя, чувството е превъзходно.

Поредицата „Историята оживява“ с мен Боян Бочев и моите гости идва от една простичка истина. За да уважаваме и пазим това, което имаме, трябва да го познаваме.

Всеки ден можем да попаднем на интересна история. Уличка, разказваща непозната случка. Дюкянче някакси побрало историята на колезденето в София. Или пък знак, който отново да ни върне към спомените за обичана личност. Когато съберем частичка по частичка пъзела може би ще опитаме да пресътворим по-моралните и осмислени десетилетия от общото ни минало.

Ако искате да споделите и да проучим заедно някоя ваша история, пишете ни във facebook (нека бъде с таг https://www.facebook.com/RadioSofiaBNR ) или на моя мейл: boian.bochev@bnr.bg.

Това са Легендите на София – приятно слушане!