Слушай

Фолклор

Музикален редактор

Aлександър Заралиев е автор на музикалния стрийм Фолклор по Бинар. Съчетаването на миналото и настоящето винаги са го вълнували, а кръвната му връзка с тракийската музика и традиционния селски бит го карат да погледне към изворите на народната песен.

Преди да стане част от екипа на Бинар, той се посвещава на търсене на живото, пластично преплитане между културата, музиката и ежедневието на древните балкански жители във фолклорни предавания с етномузикален и научнопопулярен характер по програма „Христо Ботев“ на БНР.

Стриймът позволява да се популяризират както стари така и нови музикално-фолклорни прояви, за да се запазят и съхранят в бъдещето. Интернет радиото прави възможно точно това – място за среща на младото поколение с корените и то без ограниченията на време и пространство, без политически, етнически или културни пристрастия.

Срещата със силата на фолклорния глас, орнаментиката в мелодията, багрите и шевиците в носиите, представите и вярванията за света на старите българи и балканци може само да обогати нас – техните потомци, както и всички други хора по земята Следвайте "Фолклор" по Бинар и във Фейсбук

В този музикален стрийм на Бинар звучи музика от фолклорната област на Странджа: Калинка Згурова, бай Манол (Манол Михайлов), Стоян Величков, семейство Варимезови; региона на Добруджа: Верка Сидерова, Димитринка Кунева, Галина Дурмушлийска; записи на Борис Машалов, Мита Стойчева, Даниел Спасов, Любен Захариев, Вени Петков, Радка Радева и други представители на северняшката фолклорна област. Добре застъпена е и родопската фолклорна област: Румен Родопски, Радка Кушлева, Бойка Присадова, Валя Балканска, Георги Чилингиров; гайдарите бай Дафо (Дафо Манолов Трендафилов), бай Тасо (Атанас Иванов) още много класици и по-млади таланти.

Фолклорната област на Шоплука е представена с емблематични имена, като Павел Сираков, Радка Алексова, братя Митеви, Гюрга Пинджурова и др. Македонският регион е застъпен с Любка Рондова, братя Васил и Игнат Виденови, Гуна Иванова, Костадин Гугов, Шеин Куртов и още десетки мъжки или смесени фолклорни групи (Банско, Разлог, Добринище…), както и голяма част от самодейците в целия пирински регион.

Тракия - може би най-любимата и наложила се фолклорна област в България, е акцент в стрийма. Често ще звучат гласовете на Недялка Керанова, Вълкана Стоянова, Бинка Добрева, Никола Ганчев, Йовчо Караиванов, Денислав Кехайов, Стефка Съботинова, Матьо Добрев, Ибряма и още десетки изпълнители, такива каквито само Тракия може да предложи.

Разбира се, творчеството на регионалните ансамбли като “Пирин”, “Добруджа”, “Родопа” и др. също са важна част от фолклорния стрийм, заедно с Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и други музикални учебни заведения в България.

Няма как да подминем и постиженията на фолклорното хорово и ансамблово изкуство, донесло световна слава на България. Ще обърнем внимание на състави като “Мистерията на българските гласове”, Ева квартет, квартет “Славей”, трио “Българка” и т.н. Подбрани са най-добрите интерпретации от съвременния поглед към фолклора като например групите “Дива река”, “Икадем”, “Богдан трио”, “Булгара”, Теодосий Спасов, Недялко Недялков, Костадин Генчев, Валери Димчев, и още…

Mузиката, която ще слушате в стрийма Фолклор, е само извадка от безкрайното богатство записи с народна музика в БНР. Свързването на новите технологии с огромния звуков фонд на БНР с българска народна музика е предизвикателство, което изисква дълбоко потапяне в прашния фонотечен архив.

Благодарение на автора на стрийма Александър Заралиев аудиторията на Бинар ще се наслади на образци в областта на фолклорното творчество, представено от професионални и полупрофесионални музиканти, както и от хиляди незнайни самодейци.