Слушай

Фолклор

Музикален редактор

Юлия Гатдерова е куратор на музикалния стрийм „Фолклор” в Бинар. Тя е родена в град Якоруда и от дете се занимава с фолклорна музика. До 7-и клас пее и свири в местното читалища „Светлина“, след което продължава музикалното си образование в НУФИ - Широка лъка. Завършва специалност Музикална педагогика в АМТИИ - Пловдив. Има магистратура по Арт мениджмънт и още една - по Музикален бизнес.

Като млад изпълнител трупа опит в музиката, черпейки примери от най-добрите музиканти на съвременната сцена, с които има честта да работи,  като Димитър Христов, Евелина Спасова, Христина Белева, Петър Миланов, Костадин Генчев, Стела Петрова, Валери Димчев и още много прекрасни колеги и приятели.

Като артист и изпълнител работи в ансамблите „Тракия“ и „Пирин“, както и с формациите „Фолк хармони“, „Аква – Делия“, „Глагорци “ и други.
Част е от хор „Космически гласове от България“ и група  „Дива река“.
Работила е в различни международни музикални проекти заедно с Джаз трио  „Антоан Симони“, Вокален секстет „Етно зинген“, група „Соул енд фолк“, Националния оркестър за народни инструменти на Русия  – „Н. Осипов“.

Последният ѝ проект е създаването на квартет „Юдит“ (Юлия Гатдерова, Дарина Златкова, Ивелина Димова и Таня Митева).

От  2013 г. е музикален редактор в Програма Христо Ботев, редакция Народна музика. Можете да  я слушате в предаванията „Жива вода“ и „От песен в песен“.

Смята, че фолклорът е едно от оригиналнте български притежания.

„Това е развиващ се жанр, който успешно си кореспондира с различните музикални стилове, от което, както става видно през последните години, произлизат интересни музикални решения. Фолклорът е музика на сърцето и истинското усещане за живота, така се е родил, от реалните човешки преживявания. Нека не го превръщаме в нещо неслушаемо с прекаленото си желание да сме оригинални. Хубаво е преди да се хвърлим в направата на нещо ново да се върнем към старото, за да се посъветваме. Фолклор е имало, има и ще има, а на нас като млади творци се пада честта да го пазим и развиваме“, смята тя.

Точно затова във фолклорния стрийм на Бинар можете да чуете широк диапазон от народна музика - автентичен фолклор, вокални и инструментални изпълнения, ансамблови шедьоври, виртуозни инструменталисти и впечатляващи певци, интересна смесица от джаз, поп, класика и фолклор, и за колорит - балканска музика.

За всекиго по нещо от съкровищницата на българското фолклорно изкуство.

В този музикален стрийм на Бинар звучи музика от фолклорната област на Странджа: Калинка Згурова, бай Манол (Манол Михайлов), Стоян Величков, семейство Варимезови; региона на Добруджа: Верка Сидерова, Димитринка Кунева, Галина Дурмушлийска; записи на Борис Машалов, Мита Стойчева, Даниел Спасов, Любен Захариев, Вени Петков, Радка Радева и други представители на северняшката фолклорна област. Добре застъпена е и родопската фолклорна област: Румен Родопски, Радка Кушлева, Бойка Присадова, Валя Балканска, Георги Чилингиров; гайдарите бай Дафо (Дафо Манолов Трендафилов), бай Тасо (Атанас Иванов) още много класици и по-млади таланти.

Фолклорната област на Шоплука е представена с емблематични имена, като Павел Сираков, Радка Алексова, братя Митеви, Гюрга Пинджурова и др. Македонският регион е застъпен с Любка Рондова, братя Васил и Игнат Виденови, Гуна Иванова, Костадин Гугов, Шеин Куртов и още десетки мъжки или смесени фолклорни групи (Банско, Разлог, Добринище…), както и голяма част от самодейците в целия пирински регион.

Тракия - може би най-любимата и наложила се фолклорна област в България, е акцент в стрийма. Често ще звучат гласовете на Недялка Керанова, Вълкана Стоянова, Бинка Добрева, Никола Ганчев, Йовчо Караиванов, Денислав Кехайов, Стефка Съботинова, Матьо Добрев, Ибряма и още десетки изпълнители, такива каквито само Тракия може да предложи.

Разбира се, творчеството на регионалните ансамбли като “Пирин”, “Добруджа”, “Родопа” и др. също са важна част от фолклорния стрийм, заедно с Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и други музикални учебни заведения в България.

Няма как да подминем и постиженията на фолклорното хорово и ансамблово изкуство, донесло световна слава на България. Ще обърнем внимание на състави като “Мистерията на българските гласове”, Ева квартет, квартет “Славей”, трио “Българка” и т.н. Подбрани са най-добрите интерпретации от съвременния поглед към фолклора като например групите “Дива река”, “Икадем”, “Богдан трио”, “Булгара”, Теодосий Спасов, Недялко Недялков, Костадин Генчев, Валери Димчев, и още…

Mузиката, която ще слушате в стрийма Фолклор, е само извадка от безкрайното богатство записи с народна музика в БНР. Свързването на новите технологии с огромния звуков фонд на БНР с българска народна музика е предизвикателство, което изисква дълбоко потапяне в прашния фонотечен архив.

Аудиторията на Бинар ще се наслади на образци в областта на фолклорното творчество, представено от професионални и полупрофесионални музиканти, както и от хиляди незнайни самодейци.