Представяме ви Епизод 05 и една страхотна реколта 2023 в ДЖАЗ+!
Из думите на Людмил Фотев:
„Алма“ (Душа) бе първия албум, който в началото на 2012 вкарах в плейлиста на бъдещия ДУЕНДЕ стрийм в Бинар.
Няколко години по-късно бе излязла втората част (Ерос) от бъдеща трилогия. Аз имах късмета да съм с авторите в гримьорната им след едно от първите му представяния пред публика. Тогава те станаха и поредните „кръстници“ на Джаз+ – естествено, пред чаша хубаво френско не-грозде.
Ето ги отново: Тромпетът и корнетът на Паоло Фрезу и пианото на Омар Соса, реколта 2023.
Поредният, и да се надяваме, не последният им албум в поредицата: „Food„.
Тази музика, макар и не точно соул, е като за slow food.
Малко преди поредицата концерти в Италия, Паоло разкрива и част от неговите „Favourite Things„.
За разлика от вокалистите не може да ги разкаже на концерт, защото далеч не са „schnitzel and noodles„.
Дали сме учудени, че за него най-доброто пиле е в далечен Мадагаскар, любимото вино е местен сорт червено от родната му Сардиния, откъдето е и супата, правена и досега от почти 100-годишната му майка в Беркида?!
Освен него и верният му Омар, в записите присъстват атмосфери от любими кухни, заведения, ръце, които обработват месо, струйки вода, звън на чаши и всичко, което доказва връзката между храната и душата, минаващо през музиката, като храна за душата.
Специален бонус: Техен концерт, заедно с не по-малко любимият ни индийски перкусионист Трилок Гурту (хронологично – един от първите ни „кръстници“).
Апетитът за хубава музика идва със слушането ѝ, нали?
Не се учудвайте, че самото начало е с мексиканската магьосница – Магос Ерера, композитор и вокал в съвместни проекти с Тим Райс и Хавиер Лимон и нейните версии на класиките „Alfonsina y el Mar“, „Gracias a la Vida“ и „Samba Em Preludio“ с бразилския челист Жак Мореленбаум, когото слушаме и във „Food“.
Насладете се на Епизод 05 на Джаз+ – предаването, в което името казва всичко.
Линк към страницата ни в сайта на програма „Христо Ботев“ може да откриете ТУК.