Борис Димовски – Епизод 8

Пусни

Той е признат за един от най-големите български художници. Изключителен карикатурист, майстор на акварела, живописта, графиката.

Борис Димовски се ражда на 20 октомври 1925 година в асеновградското село Яврово, същото, в което на този свят идва и писателят Николай Хайтов. Неговите „Диви разкази“ за първи път са илюстрирани именно от Димовски.

Животът на художника минава през куп перипетии. Живял е в мизерия и нищета, гладувал е. Но през целия му живот го спасява рисуването.

От ръката му са сътворени хиляди карикатури, илюстрирал е десетки книги, създал е много стенописи. Работил е в театъра, телевизията, киното. 

Рисувал е за вестниците „Стършел“ и „Труд“ и на живо в предаването „Всяка неделя“.

Наред с безбройните карикатури, изпълнени в неподражаемия му стил, публикувани години наред в много всекидневници, Борис Димовски илюстрира стотици книги.

Но най-голяма известност добива съвместнната му работа с големия сатирик Радой Ралин.

Епиграмите и рисунките в „Безопасни игли“ през 1960 и „Люти чушки“ през 1968 г. са едно неделимо произведение на двамата автори.

В епизода ще научите още:

  • защо Димовски спира да прави карикатури в началото на 90-те
  • какво мисли за българските политици
  • кое изкуство определя като божествено творение
  • за силната му вяра в Бога и безбожието у нас
  • защо е смятал, че българите са повече траки

В Златния фонд на Българското национално радио се съхраняват няколко ценни интервюта с Борис Димовски. Част от тях са представени в епизод 8 на подкаста „Големите“.

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: