Джаз+: Епизод 10

Епизод 10

Пусни

От юг на север е посоката на музикалния вояж в Епизод 10 на ДЖАЗ+!

 

Из думите на Людмил Фотев:

Началото е с родените в Куба и пребиваващи предимно в Европа Роберто Фонсека и Ана-Карла Маса.

Пианистът гостува двукратно и с две различни програми у нас в 2023, а сега го слушаме с новия му проект „Голямото забавление“. Последното му изпълнение е от лайв за АРТЕ, както на живо е парчето на челистката. Можем да съберем двете заглавия в едно: „да излезем да пием кафе на (крайбрежния хавански булевард) Малекон“.

 

Следва една бразилско-северна сага с вдъновените от творчеството на Милтон Нашименто скандинавци. Стийн Расмусен (пиано) и Йосефине Кронхолм (вокал). Техният проект – „Милтон на шведски“.

Шведски е и финалът – „Островът на Бергман“ на португалката Сара Серпа с китариста Андре Матуш.

Но преди това, две различни формации с участието на членовете на гостувалото ни Йосбьорн Свенсон трио, след преждевременната кончина на основателя му.
В първата, „Римден“, условно казано, мястото му на пианото е заето от друг наш „кръстник“, Буге Веселтофт. Слушаме Буге и в дует с вокалистката Мари Бойне.

 

И още един квартет с шведско участие – познатият ни „тръбач на Дядо Коледа“ Нилс Ландгрен и басистът Ларс Даниелсен в компанията на немските музиканти Михал Волни, пиано и Волфганг Хафнер, ударни. Необичайни версии по Стинг, Елтън Джон, Саймън и Гарфънкъл.

 

Още от стилът в ДЖАЗ+ и неговия Епизод 10 е на клик разстояние. Натиснете play.

 

Линк към страницата ни в сайта на програма „Христо Ботев“ може да откриете ТУК.

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД:
Епизод 10
Епизод 29