Джаз+: Епизод 20

Епизод 20

Пусни

В Епизод 20 на ДЖАЗ+ започва сагата за Кийт Джарет

 

Из думите на Людмил Фотев:

Макар че ще е дълга, сагата нито ще е хронологична, нито пък епична. Ще събираме и споделяме документирани моменти инспирация и най-вече – импровизация.

 

Началото се падна на един концерт с американското му „Стандарт“ трио. Гари Пикок е на баса, а Джак ДеДжонет на ударните. Мястото е Хамбург, годината – 1989, началото – „My Funny Valentine“.

 

Още един „ударник“ в светлината на „радиопрожектора“ от Епизод 20 на ДЖАЗ+ – французинът с италианска фамилия Андре (Деде) Секарели (Чекарели). Първо го слушаме като член на квартета на една от „кръстниците“ ни, Ди Ди Бриджуотър в концерта им в Марсиак, Франция на 15 август 1991 (merci France Musique). След това – в предстоящия да излезе в края на март албум на саксофониста Стефано ди Батиста „Долче Вита“ (merci Reno di Matteo). Както личи от самото име, Фелини и останалите образци на класическото италианско кино и популярна култура плават сред нотите.

 

Във финалната част – началото на поредните звукови пътешествия на най-известното персийско джаз трио на баща и синове Шемирани, засега с гост – малийския майстор на кората Балаке Сисоко. Следва и продължение.

 

Линк към страницата ни в сайта на програма „Христо Ботев“ може да откриете ТУК.

 

Снимка: EPA/БГНЕС

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД:
Епизод 20
Епизод 41