Джаз+ - Епизод 22

Епизод 22

Пусни

В Епизод 22 на ДЖАЗ+ продължава сагата за Кийт Джарет…

 

Из думите на Людмил Фотев:

Едва ли има почитател на Кийт Джарет, който да не знае неговия, хм – да го наречем – взискателен подход към публиката. Никакво покашляне, никакво поскърцване на столове, никакви други реакции освен бурни продължителни аплодисменти като за генерален секретар, както се казваше по онова време.

 

Записите са точно от тогава – 1979. Мястото – южната част на парка в Антиб, известна като „боровата горичка на (Глен) Гулд“, където е сцената на джаз-фестивала. Интересното в случая е обръщението по време на финалната импровизация в първата част на концерта. Тогава, явно раздразнен, че половината от (правоверната) му публика шътка на останалата (неортодоксалната) да не пляска в такт с пианото, Кийт спира за около половин минута. И казва: „Тук сте да пляскате, а не да шъткате“, което на английски би могло да се разбере и не чак толкова цензурно.

 

Отново през същата „застойна“ по някои ширини година друг великан в най-секси белгийското изобретение (саксофона) разбива представите за мода. Това се случва в нейната столица и знаковото пространство, носещо името на Пиер Карден. От този концерт сме подбрали посветеното на Били Холидей парче на другия конгениален негов колега, Уейн Шортър.

 

Девет години по-късно имам привилегията да съм бекстейдж на същия Шортър в уникалното му европейско турне с Карлос Сантана. С последния така се разговорваме в караваната-гримьорна, че го викат два пъти. Аз пък нямам начин да си стигна до мястото, освен през сцената. (Тогава след връщането ми бе излъчен първият документален пиратски запис по БНР). Този, който сега слушаме, е два дни по-рано от концерта им в Монтрьо. Ако се върнем към шъткането, то е име на парчето на Шортър „Шшшшш“, предшестващо вечния хит на Сантана, „Европа“.

 

И какъв по-хубав завършек на Епизод 22 от ДЖАЗ+ освен този с две дами от различни джаз поколения. Анита О’Дей, събрала в едно „Yesterday/Yesterdays“ и сегашната френска звезда на тромпета Ерел Бесон на живо от Студио 105 на Радио Франс с „Après le neige-Neige“.

 

Линк към страницата ни в сайта на програма „Христо Ботев“ може да откриете ТУК.

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД:
Епизод 22
Епизод 43