Green Deal Podcast: Предприятия и климатични рискове

Малките и средни предприятия и климатичните рискове – Еп. 11

Пусни

В този епизод на GREEN DEAL Podcast говорим за малките и средни предприятия и климатични рискове пред, които са изправени:

 

Автор: Добромир Видев

 

Разбират ли малките и средни предприятия свързаните с климата рискове в своята работа?
Какво е отношението им към рисковете? Имат ли планове да променят нещо и какви са пречките?

България е разположена в един от регионите, които са особено уязвими при внезапни наводнения и суши, пише в Национална стратегия за адаптация към изменението на климата, приета през 2019-та година.

В същото време проучването на „Евробарометър“ от 2022 г. отчита, че 65 процента от малките и средни предприятията в България казват, че не планират да разработват стратегия за намаляване на въглеродния си отпечатък. 13 процента планират да имат, а 15 процента имат стратегия. В България целият дебат за разходите, свързани с климата, минават през понятието оперативна дейност и справяне с ежедневните проблеми и производствените процеси, казва Силвия Тодорова, директор на Центъра „Предприемачество“ към Българската стопанска камара.

Според нея една част от предприятията имат готовност и интегрират справянето с климатичните промени. Други нямат такива планове. А извършват различни дейности, които противодействат и облекчават климатичните промени.

Участници в подкаста:

🟢 Александър Дегянски – фермер от Румъния

🟢 Инж. Ваня Кьосева – ръководител на катедра „Инженерна екология“ в Химикотехнологичния и металургичен университет в София

🟢 Нина Колчакова – генерален секретар на Асоциацията на застрахователите.

 

Още теми като Предприятия и климатични рискове и други от проекта Green Deal Podcast към Евранет плюс, може да откриете и на сайта bnr.bg.

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: