Историята оживява - Константин Щъркелов

Константин Щъркелов – Царя на акварела

Пусни

Изключителният художник Константин Щъркелов – главен герой в Историята оживява, част от Легендите на София

 

За него разказва Кристина Тужарова – художник, илюстратор, графичен дизайнер. Завършва плакат в Художествената академия. Определя себе си като любител на художественото изкуство. От няколко години прави специални ателиета за рисуване с деца и възрастни, в които отделя внимание на историята и изразните средства на големите художници в България.

 

Тя е автор на две книги, посветени на невидимия свят на Иван Милев и на Майстора на цветовете – Владимир Димитров. В момента художничката довършва работата по изданието за живота и несравнимия акварелен стил на Константин Щъркелов.

 

Изкуството му впечатлява с вълненията, които поражда изразителната българска природа. Платната на Щъркелов понякога хвърчат от радост. Друг път ни припомнят колко тежки са били дългите военни години през второто десетилетие на XX век.

 

Още за превратностите в живота на големия художник след комунистическия преврат, както и кое е знаковото произведение на Панчо Владигеров, свързано с Константин Щъркелов – чуйте в рубриката Историята оживява и разговора с Кристина Тужарова

 

Легендите на София – всичко, което искате да знаете за историята на столицата, но няма кого да попитате. Е, вече има!

 

Всяка събота от 13 до 16 часа по Радио София с Магдалена Гигова, Боян Бочев и Виктор Топалов.

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: