Легендите на София: Панчо Владигеров

Панчо Владигеров, опус 1

Пусни

Легендите на София и поредицата Историята оживява ще ви разкажат за Панчо Владигеров – гениалният световен композитор от България. 

 

Гениалният композитор твори и изпълнява с виртуозност свои и чужди обичани оркестрации в продължение на повече от шест десетилетия. По този начин Владигеров поставя основите на голямата, европейска българска музика. Но знаели ли сте, че е братовчед на Борис Пастернак?

 

Тези дни, когато на 13-и март отбелязваме 125 години от рождението му, от всички страни Панчо Владигеров звучи, струи, усмихва се, композира с верните си помощници дядо Молив и баба Гума, шегува се и ни дарява с красота.

 

Освен запазените в Златния фонд на БНР музика и глас на композитора в разговора му с професор Стефан Лазаров, се срещаме и с:

🟠  проф. Боянка Арнаудова – музиколог, две десетилетия главен драматург в Националната опера в София, музикален критик, автор на редица книги за историята на музиката.

🟠  Надя Сотирова от дома-музей на композитора: снимки от дома му – вижте тук.

 

б.р.: Специални благодарности към Георги Папакочев за любезно предоставената снимка на композитора от фамилния си архив.

 

***

 

Легендите на София – всичко, което искате да знаете за историята на столицата, но няма кого да попитате. Е, вече има!

 

Всяка събота от 13 до 16 часа по Радио София с Магдалена Гигова, Боян Бочев и Виктор Топалов.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: