Опитът на Хърватия – евро и цени

Пусни

В Хърватия вече се плаща единствено в евро. От началото на годината е 20-тият член на еврозоната. В събота в полунощ приключи периодът на обращение на две валути – куна и евро, така че вече хърватите използват единствено единната европейска валута. Още в първия ден от въвеждането й обаче се появиха информации за рязко поскъпване на цените. Вярно ли е?

 

В новия епизод на подкаста „На всяка цена“ ръководителят на европейското представителство в Загреб Огнян Златев разказа, че 99,99 % от поскъпването на цените се дължи на инфлационните фактори, а не на самото превалутиране. Инфлацията в Хърватия, както и в останалата част на света, е факт, но за щастие, тенденцията вече е обърната и се наблюдава забавяне.

 

Според Златев в България се чува гласът единствено на евроскептиците. Референдум за въвеждането на еврото изобщо или след много дълъг период от време, няма правна стойност. С подписването на договора за членство в Европейския съюз ние сме дали съгласието си да въведем еврото, припомни Златев. По думите му у нас е нужна много по-голяма информационна кампания за ползите от въвеждането на единната европейска валута.

 

Твърденията, че България ще изгуби суверенитет и възможност за водене на самостоятелна парична политика, са напълно неоснователни. Заради валутния борд в момента БНБ не може да провежда парична политика, докато с влизането в еврозоната ще участва в решенията за паричната политика на Европейската централна банка, коментира още Огнян Златев.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: