Големите - Паша Христова

Паша Христова – Епизод 15

Пусни

На 21 декември 1971 година Паша Христова, оркестър “София”, Мария Нейкова и още много други изпълнители трябва да отпътуват за Алжир, където предстоят дни на българската култура. Самолетът Ил-18 току-що е излязъл от ремонт, но изглежда, че той не е бил извършен както трябва. Малко след излитането самолетът се пречупва на две и избухва в пламъци.

 

От 73-ма души на борда 30 загиват, сред тях е и Паша Христова. Когато с Мария Нейкова се качват на самолета, Паша сяда на третата седалка откъм прозореца. Мария си спомня, че колежка от Софийския градски народен съвет я кани да се премести до нея, за да разговарят и така двете приятелки си разменят местата. Всички от първа до шеста седалка загиват, с изключение на Мария Нейкова. Така размяната спасява нея, но се оказва фатална за Паша, която завинаги остава на 25.

 

50 години след фаталния инцидент, епизод 15 на подкаста “Големите” разказва за живота на една от най-скромните български певици – Парашкева Христова Стефанова, известна като Паша Христова. Чуйте епизода, за да научите:

 

Кой открива певческия талант на Паша Христова?

 

Каква е първата ѝ работа?

 

Възгордява ли се заради наградите, които печели?

 

Кои са последните ѝ думи?

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: