Пол Дирак е сред най-великите физици на света, до Нютон и Айнщайн, но e известен най-вече в професионалните среди.

 

Широката публика знае Хайзенберг или Шрьодингер, но защо Дирак е в тази висока компания? Ами той има едно уравнение. За разбирането му е нужен сложен математически апарат и широката публика се прави на разсеяна. А Дирак се гордее.

 

Пол Адриен Морис Дирак е роден през 1902 в Бристол, син е на швейцарски емигрант, който преподава френски в Англия и дъщеря на морски капитан от Корнуел, която работи като библиотекар. Майка му е със слаб характер, а баща му е деспотичен. Той държи на вечеря в семейството да се говори само френски, оттам на Дирак завинаги му остава силна привързаност към точната фраза, но и мълчанието, до което прибягва, ако не знае нещо на френски. Зевзеците в Кембридж после измислят Дирак, мерна единица за мълчание – една дума на час.

 

В Бристол Пол учи електроинженерство в технически колеж и кандидатства за Кеймбридж. Получава обаче само 70 лири стипендия, което не стига. Кандидатства за допълнителна общинска стипендия, но не става. Все пак общината му дава възможност без такса да учи математика в Бристол, Дирак е пръв по успех и получава 140 лири стипендия от Британския департамент за научни и индустриални изследвания. Заедно със 70-те от Кеймбридж, вече може да се премести там.

 

През 1926 Пол Дирак е вече доктор на науките, продължава изследванията си в Копенхаген и Гьотинген, през 1928 издава „Квантова теория на електрона“, а през 1930 – „Принципи на квантовата механика“, първи учебник по тази сложна материя за студентите и до днес. През 1933 Дирак, заедно с Шрьодингер, става и Нобелов лауреат. Но това не е край, напротив, дори по-скоро е началото на дългата и плодотворна научна кариера на Пол Дирак, която завършва 50 години по-късно.

 

Неговият ученик, физикът Юнг Су Ким, пише по този повод: „За научната общност е изключително щастие, че Манси пое грижата над нашия уважаван Пол.“ Дирак вече наистина може да се отдаде изцяло на науката и през следващите 7 години издава 11 изследвания със съществени приноси в различни области. Когато в късни години Маргит закачливо го пита: „Какво ще правиш, ако ей сега си тръгна и те оставя?“, той отговаря с типичния си буквализъм: „Ще ти кажа довиждане, скъпа!“ Очевидно дори не може да си представи живота без Манси и може би затова си отива далеч преди нея.

 

През 1984 Пол Дирак угасва във Флорида на 82, възраст, особено подходяща за един велик физик да се запилее в отвъдното да търси квантовата физика. Или онази наистина висша математика, която Бог, по собствените му думи, трябва да е заложил в основата на света.

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД:
Пол Дирак
Епизод 22