Радиоенциклопедия

Не подценявайте шута – 4 епизод

Пусни

Кой твърди, че вече няма шутове? Сериозно или на шега, образът на шута продължава да живее няколко столетия след края на самата професия. И днес се потапяме в очарованието на класическа ария, стих или театрална постановка, разкриваща драмата на смешника с тъжно сърце и горчива участ. Въображението ни разпалват фантастични, но и научно непотвърдени разкази за уж истинската история на велики придворни шутове. Коя е тънката здрава нишка, свързваща ни с тази екзотична фигура от миналото, дали пък и днес сред нас няма шутове… ами ако един малък шут се крие у всеки от вас, почитаема публика. Да се огледаме внимателно.

 

Тръгваме по следата на една книга с интригуващо заглавие – „Тайният живот на корпоративния шут“ с Павел Панов, управител на фирма за корпоративни обучения и тренинги.

 

Продължаваме да търсим човека шут с Анжела Христофорова – юнгианска и психодрама терапевтка.

 

Може ли шутът да бъде крал – според проф. Александър Шурбанов шутовското поведение на властника създава илюзия за близост до обикновения човек, но това е непочтено, защото е маска.

Накрая поглеждаме към картите за игра и гадаене. В едните шутът се явява като жокера, а в другите – като смешника, лудия на краля, глупака, но и в двата случая той има много специфична и важна роля. Разказва Кристин Димитрова, университетска преподавателка по английски език и превод, талантлива авторка на поезия и проза, включително и на една книга за картите Таро, които отварят вратите навътре.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: