Изотопия: С гнили акули и без кислород

С гнили акули и без кислород – да се победиш и преоткриеш

Пусни

„Изотопия“ представя епизода „С гнили акули и без кислород – да се победиш и преоткриеш“

 

🌎 Започваме с гл. ас. д-р Калоян Цветков, географ, пътешественик и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Обиколил 35 държави, той ще ни разкаже за съвременните открития в неизследвани територии и труднодостъпни кътчета. От най-високите върхове и вечнозамръзналите полярни области до океанските дълбини и джунглите – кои са най-новите рекорди и открития, предизвикващи въображението?

 

🗻 Ще се вдъхновим и с Андрей Щремфел, един от двамата алпинисти от югославската експедиция до Еверест през 1979-а, в която с Нейц Заплотник минават най-трудния маршрут през Западния гребен. Пет години по-късно петима българи изкачват Еверест оттам и са последните, успели да го направят. Христо Проданов остава на върха завинаги, но успешно слизат Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков. За впечатляващия подвиг ще чуем в интервюто на Таня Иванова с Андрей Щремфел.

 

🧗 Накрая ще ви кажем каква е връзката между Ренесанса и катеренето за удоволствие и защо изследователи смятат, че бащата на алпинизма е обявеният приживе за непогрешим поет Франческо Петрарка.

 

„С гнили акули и без кислород – да се победиш и преоткриеш“ ви очаква на binar.bg

 

Искаме да ви видим високо, високо, високо и в социалните мрежи:

Фейсбук: www.facebook.com/IzotopiaBNR

Инстаграм: www.instagram.com/izotopia_horizont

Уеб: https://bnr.bg/horizont/izotopia/broadcast

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: