За книгите

„Забравените в неделя“ от Валери Перен

Пусни

За книгите представя „Забравените в неделя“ от Валери Перен

Книгата ни среща с Жустин Неж, младо момиче, което работи в „Хортензиите“ – дом за стари хора. Тя обича да чете, но повече от всичко обича да си говори с пенсионерите. За нея всеки от тях е жива ходеща книга и ако никой не чуе историята им, това означава, че една книга е загубена завинаги.

Жустин е особено привързана към Елен. Тя е близо стогодишната крехка дама, която в съзнанието си най-често седи на брега, вперила поглед в морето в очакване на своя любим.

Миналото има много по-голяма власт над нея от настоящето, което всъщност важи за повечето възрастни хора. Елен обаче е специална, общуването с нея кара Жустин да си задава въпроси за семейното неясно минало.

Всеки човек на този свят има своя птица – твърди Елен, – а когато двама души споделят една птица, това е сигурен знак, че са предопределени един за друг.

Жустин слуша омаяна истории за война и страдание, за предателство и изкупление, но и за любов с душа на птица. Любов, по-силна от Гестапо, по-силна от раздялата, по-силна от смъртта дори – една отминала, оставаща, неизказана… сияйна любов.

Разберете още за „Забравените в неделя“ от Валери Перен в епизода на „За книгите“.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: