Автор: Росица Александрова
Стратегията „От фермата до трапезата“, която е в основата на Зелената сделка, залага на намаляване на използваните пестициди с 50%, увеличаване на биологичното земеделие с 25%, достигане на чиста храна до все повече европейски домакинства и промяна на хранителните навици с цел запазване на здравето.
Чрез този подкаст се опитваме да проследим пътя на чистата храна от фермата до трапезата. От младите български фермери Петър Петров и Васил Ралчев разбираме какво мислят за Стратегията, каква е фамилната им и бизнес история, какви продукти произвеждат и какви трудности срещат при реализацията им. Не пропускаме да поговорим и за пазарите заедно с Гергана Кабаиванова, един от най-големите организатори на фермерски пазари в България. Тя ни връща назад във времето, за да разберем как започва тяхното организиране на родна земя, кой може да участва и защо става толкова трудно връзката фермер – пазар – клиент.
Запознаваме се и с Йорданка, чест клиент на фермерските пазари в опит да открие качеството и вкуса от своето детство. Там са и българските тийнейджъри Мария и Стефан, които споделят какви храни обичат и доколко залагат на здравословното качество. Проф. Веселка Дулева, консултант по хранене и диететика, ни обяснява как се променят хранителни навици и какво се прави в тази посока на българска земя.