Green deal podcast

Ще се стигне ли до затваряне на производства или ще се намери баланс в България – еп 35

Пусни

Автор: Мариян Иванов

 

Предизвикателствата пред България със Зелената сделка – ще се стигне ли до затваряне на производства или ще се намери баланс?

 

Зелената сделка – преход към чиста енергия или ограничения към производството на такава? Затваряне на отрасли от промишлеността или нов път и растеж в икономиката? На тези въпроси се опитваме да отговорим тук.

 

Европейската зелена сделка е най-важният политически приоритет на комисията за следващите пет години. Това коментира по време на семинар, организиран от Представителството на ЕК у нас, говорителят по енергетика и климат Тим МакФий. Това не е само политика за климата, но и икономическа политика. Тя трябва да доведе до създаване на нови работни места и нови отрасли. Още до 2030 г. парниковите газове трябва да се намалят с 55%. Всеки ще даде своят принос, но в рамките на своите възможности е политиката на ЕК, казва МакФий.

 

Пред нашата страна стоят редица предизвикателства и в някои отношения не сме готови, коментира по време на конференция, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, Иван Иванов, председател на КЕВР. Той посочва, че никой не се наема с прогнози какво ще се случи с въглищните централи и с хората, които работят там.

 

Възможностите, които се откриват пред страната ни, са много и никой не очаква от нас веднага да закрием тези централи, катеторичен е бургаският депутат и бивш заместник-министър на енергетиката Жечо Станков. Има редица технологии, които ще позволят преструктуриране на тези сектори и намаляване на замърсяването. Станков посочва, че можем да извлечем ползи от зелената сделка и той ще лобира Бургас да е един от регионите, които да участват активно в нея.

 

Според Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията, трябва бързо да работим по отношение на спиране работата с лигнитни въглища. Марк Антоан Елмазега, директор на центъра за енергетика и климат във Френския институт за международни отношения, пък посочва, че не трябва с лека ръка да се ликвидират ядрени мощности и трябва да се търси баланс.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: