Със сигурност всички са чували за онзи разсеян и май не съвсем нормален от нормална гледна точка учен, който, докато се къпе във ваната, прави велико откритие, скача, хуква гол по улиците и крещи: „Еврика!“

Макар не всички да знаят кога и къде става действието или какво значи „еврика“, то името на човека са чували масово, особено ако им го припомниш – Архимед.

Специалисти смятат, че постиженията на Архимед водят до революция в математиката и физиката, сравняват ги направо с тези на Лайбниц, Нютон и Декарт.

Архимед е сочен за основоположник на математическата физика, открива законите и принципите на лоста, основава хидростатиката, решава прочутата задача за „квадратурата на кръга“, дава най-близкия описателен израз на числото Пи като дроб от 22/7 и много други.

Заради инженерните му идеи и умения  други сочат, че е истински предшественик на Леонардо. Той например изобретява „архимедовия винт“, чиито принцип се оказва много ефективен при източване или повдигане на вода от едно ниво на друго, така че се оказва безценен в селското стопанство, в корабоплаването, в минното дело.

Така или иначе обаче, Архимед живее много преди всички титани, с които го сравняват, през 3 век пр.н.е. – и със сигурност е един от онези хора, за които обикновено казваме, че е изпреварил времето си.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД:
Архимед
Епизод 12