Доменико Чимароза

Доменико Чимароза

Пусни

Доменико Чимароза е роден през 1749 г. в Аверса, край Неапол. Баща му е зидар, но има нещастието да падне от скеле и да се убие. Останала сама, майка ме намира работа като перачка в манастир, а малкият учи в манастирското училище. Там виждат таланта му и манастирският органист му дава първи музикални уроци.

После Доменико е изпратен в една от четирите консерватории, които католическата църква поддържа в Неапол специално за обучение на сираци. Чимароза живее там над 10 години и се занимава практически с всичко – учи контрапункт, хармония, композиция, свири на цигулка и други струнни, развива таланта си като певец и става изключителен пианист.

Докато е в консерваторията, той композира предимно църковна музика, но към края на престоя си подготвя и една опера буфа. Тя е озаглавена „Чудатостите на графа“ и през сезон 1771-72 се представя с голям успех в неаполския Театро дей Фиорентини. Това му осигурява нови ангажименти.

През следващите 7-8 години Чимароза пише 24 опери буфа за различни неаполитански театри, а после получава и първи ангажимент в Рим, в Театро Вале, за който написва още 8.

Славата му тръгва из Италия, оперите му се поставят в Милано, Верона, Флоренция, Венеция, Торино, а в чужбина стигат до Виена, Париж, Лондон, Варшава, Лисабон и дори Санкт Петербург.

През 1780 Чимароза е поканен за маестро на една от прочутите венециански консерватории за момичета, а през 1787-ма Екатерина Велика го кани за придворен композитор.

По пътя към Санкт Петербург, при който Чимароза обикаля половината европейски столици и среща мнозина владетели, той композира и голямата част от своите фантастични сонати за чембало.

През 1793 се връща в родния Неапол.

През втората половина на 18 век, когато изживява целия си кратък живот, той е сред всепризнатите в Европа майстори на операта изобщо и на опера буфа в частност.

Написал е общо над 80 опери, от които по всички световни сцени с голям успех все още се поставя „Тайният брак“.

 

Споделете
Открийте ни и в: