Доменико Чимароза

Доменико Чимароза

Пусни

Доменико Чимароза е роден през 1749 г. в Аверса, край Неапол. Баща му е зидар, но има нещастието да падне от скеле и да се убие. Останала сама, майка ме намира работа като перачка в манастир, а малкият учи в манастирското училище. Там виждат таланта му и манастирският органист му дава първи музикални уроци.

 

После Доменико е изпратен в една от четирите консерватории, които католическата църква поддържа в Неапол специално за обучение на сираци. Чимароза живее там над 10 години и се занимава практически с всичко – учи контрапункт, хармония, композиция, свири на цигулка и други струнни, развива таланта си като певец и става изключителен пианист.

 

Славата му тръгва из Италия, оперите му се поставят в Милано, Верона, Флоренция, Венеция, Торино, а в чужбина стигат до Виена, Париж, Лондон, Варшава, Лисабон и дори Санкт Петербург.

 

По пътя към Санкт Петербург, при който Чимароза обикаля половината европейски столици и среща мнозина владетели, той композира и голямата част от своите фантастични сонати за чембало.

 

През втората половина на 18 век, когато изживява целия си кратък живот, той е сред всепризнатите в Европа майстори на операта изобщо и на опера буфа в частност.

 

Написал е общо над 80 опери, от които по всички световни сцени с голям успех все още се поставя „Тайният брак“.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: