Сградата на Европейската централна банка

ЕЦБ ще вдигне лихвите най-рано през 2026 година

Пусни

Европейската централна банка промени инфлационната си цел до 2% в средносрочен план. „Целта е симетрична, което означава, че отрицателните и положителните отклонения на инфлацията от нея са еднакво нежелателни“, написа в съобщението си Франкфурт. Досега целта беше „приблизително 2 %, но под тази стойност“.

„Това означава, че те отварят един прозорец за една по-висока инфлация – нещо, което сме наблюдавали при Федералния резерв в САЩ“, коментира инвестиционният консултант и изпълнителен директор на „Селект Асет Мениджмънт“ Красимира Паунина в 19-тия епизод на подкаста „На всяка цена“.

Също така още през юли най-вероятно ще има индикации какво ще направи ЕЦБ с програмата за изкупуване на активи (РРЕР), като посланието от Франкфурт е за поетапно намаляване на програмата до спирането й. Засега краят е обявен за март догодина, но това може да бъде променено ситуацията, припомни Паунина и заяви очакване лихвените равнища да се върнат на положителна територия най-рано през 2026-та година.

В подкаста „На всяка цена“ Красимира Паунина сподели личните си възгледи, които имат информационен характер и в никакъв случай не представляват препоръка за инвестиционно решение. Цялото интервю с нея може да чуете в звуковия файл.

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: