Green deal podcast

Минната индустрия и добрите практики за устойчиво развитие – еп 13

Пусни

Автор: Катя Василева – Радио София

 

Съвременният добив на енергия и устойчивата минна индустрия

 

Броят на страните, заявяващи обещания за постигане на нетни нулеви емисии през следващите десетилетия, продължава да расте. В същото време е необходим рентабилен икономически път, водещ до чиста, динамична и устойчива енергийна икономика, доминирана от възобновяеми източници като слънцето и вятъра, вместо изкопаеми горива.

 

Какво трябва да се адресира на първо място при изпълнението на Зелената сделка в България, предвид характеристиките на елекроенергийната ни система, минно-добивната промишленост и други икономически сектори?

 

Какви са основните предизвикателства пред страната по пътя към постигането на климатична неутралност? Работят ли и как институциите и бизнесът в тази насока и какво е постигнато до момента? Какъв е пътят на трансформация на индустрията? Съвместима ли е тя с опазването на биоразнообразието и местообитанията?

 

Отговорите в новия епизод на подкаста „Зелената сделка“ дават една от стоте най-вдъхновяващи жени в световната минна индустрия – Ирена Цакова, директор “Разрешителни и правни дейности” на Директор “Разрешителни и правни дейности” на „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД в Челопеч и Крумовград, търговският директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Лилия Чобанова и председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: