Green deal podcast

Как да спасим пчелите и дивите опрашители от незаконни пестициди – eп 16

Пусни

Автор: Михаил Митев – Радио София

 

Как да спасим пчелите и дивите опрашители от пръскания с незаконни пестициди?

 

Как може земеделието да стане по-зелено като не се пръска с незаконни пестициди? Можем ли да опазим пчелите и дивите опрашители, които са безценни за биоразнообразието на Земята. Знаем ли колко сериозен проблем в световен план са умиращите пчели? Ще съумее ли Европейският съюз и има ли воля в света за реални действия в посока развитие на производство, щадящо околната среда?

 

Отговор на тези въпроси ще получим в подкаста със специален гост Георги Стефанов, Ръководител на практика “Климат и енергетика” във WWF. Той дава отговори как в следващите седем години, благодарение на Зелената сделка, ще бъде обърнато повече внимание на пчеларите. Както и какви ще бъдат практиките благоприятстващи климатичната среда.

 

Във връзка със смъртността на пчелите, ще чуем гледна точка от първо лице. Това е историята на Теодора Тодорова – заместник-председател на Националното сдружение на жените пчелари за България. Тя се занимава се с пчеларство близо 18 години и това е основното й препитание. Тя има лично свои 150 кошера, но се грижи за 300. Разполага с 4 пчелина и специално място, където се развъждат породи и се продължава гена на видовете.

 

Ще успее ли човечеството да се справи с измирането на пчелите и намаляването на биоразнообразието и какви са пътищата към това?

 

 

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: