Green deal podcast

Дилемата, която Зелената сделка поставя пред енергетиката в България – еп 22

Пусни

Автор: Добромир Видев – Програма „Хоризонт“

 

Стремежът „Зелената сделка“ да доведе до справедлив преход към въглеродно неутрална икономика ще повлияе негативно на въгледобивния отрасъл у нас, прогнозира доц. Валентин Колев – от ТУ, който е писал доклади за състоянието на въглищните централи.

 

Мощностите на комплекса „Марица Изток“ са значителна част от доставката на електроенергия в страната. А спирането им може да доведе до ситуации, които Валентин Колев описва: високи цени на тока и към момента в Европа. И то в момент, когато икономиката се раздвижва от пост- КОВИД спирането. „Общото движение на енергетиката към затваряне на кондензационни блокове става причина за увеличаване на цената на електрическата енергия. И нейната липса.“, обобщава Колев.

 

Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум посочва, че Европа (и България) има нужда от ядрената енергетика. „Не можем да правим енергийна стратегия за замяна на съществуващи енергийни източници, след като онези технологии на бъдещето, които по принцип са възможни, все още не са разработени и не са стигнали до пазара.“, казва той. ЕС не определи ядрената енергетика за „зелена“. Но решението за развитието й все още е национално. България няма Енергийна стратегия. Политическата ситуация не предполага скоро да има, обобщават експертите.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: