Изотопия: С ракета към Астория

С ракета към Астория

Пусни

С ракета към Астория – в този епизод на Изотопия! Или иначе казано, ще кръжим из въображаемото и отвъд него, осмислено през медийна призма.

 

Повод за първата тема е дипломатическа шега, разпространена в лондонската преса. След шегата несъществуващата държава Астория живее в съзнанието на мнозина година и половина. Уж невинната закачка, платена от милионер, провокира драматурга Юра Зойфер да я осмее през 1936 г. А как текстът на трагично загиналия в Бухенвалд руски евреин стигна до българската театрална сцена, че даже тръгна на турне? Ще ни разкаже режисьорката Валерия Минева.

 

Ще отразим и неотразимото, тоест ще отразим затъмнение по радиото. За пълното слънчево затъмнение като културен феномен: с избора на НАСА какво да покаже на живо, с архивите от българското затъмнение по „Хоризонт“ през 1999 г. и с още примери за хората, Космоса, Снупи и дори извънземните край Щръклево.

 

От Слънцето до Астория и към множество други места с интересни истории – Изотопия ви кани на своята ракета (истинска междугалактическа маршрутка!) и в социалните мрежи:

Фейсбук: www.facebook.com/IzotopiaBNR
Инстаграм: www.instagram.com/izotopia_horizont
Уеб: https://bnr.bg/horizont/izotopia/broadcast

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: