Скъпи стоки, празни рафтове – възможно ли е

Пусни

Пазарът обича да се качва по стената на притесненията. Това е един от ключовите принципи на „Уолстрийт“, коментира в подкаста „На всяка цена“ Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в „Елана Трейдинг“. По думите му опасенията от прекомерното ускоряване на инфлацията са доминирали инвеститорските решения до преди няколко месеца, но вече са на заден план.

 

До сериозно покачване на цените може да се стигне, ако се допусне дефицит на потребителски стоки, коментира още Цветослав Цачев. Сценарият е напълно реалистичен заради недостига на електроенергия в Китай.

 

„Началото на октомври в Китай е почивна седмица, но след това те ще се върнат във фабриките и трябва да стане ясно как ще се реши проблемът с липсата на достатъчно електроенергия. Тогава ще стане ясно и как пазарът ще оцени случващото се и как стоките ще тръгнат към Европа и САЩ, за да бъдат по рафтовете на магазините преди Коледа“, поясни икономистът.

 

Според него, ако се стигне до такъв сценарий, големите търговски обекти няма да наемат сезонни работници, което ще се отрази на пазара на труда.

 

Каква е ролята на централните банки, кога ще започне покачването на лихвите? И още – как реагира пазарът на казуса „Фейсбук“?

 

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: