Ниски лихви, висока инфлация

Пусни

Лихвите по кредитите ще се запазят ниски тази година, макар и някои банки да задържат нивата им на настоящите, а други да предложат по-добри условия на клиентите си заради конкуренцията на пазара, прогнозира в новия епизод на подкаста „На всяка цена“ кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му покачването на лихвите е неизбежно, но то не се очаква тази година в България. Въпреки това клиентите трябва внимателно да обмислят параметрите на заемите си, съветва Тошев, според когото повечето домакинства подхождат разумно по отношение на съотношението на месечните си доходи към общата задлъжнялост.

 

Депозитите ще продължават да се трупат в банките, макар и с по-ниски темпове, прогнозира консултантът. По думите му все повече клиенти търсят алтернативи в спестовни и инвестиционни продукти като взаимните фондове и застраховките със спестовен или инвестиционен компонент, в опит да предотвратят стопяване на спестяванията си заради високата инфлация. Тя ще остане такава през цялата година, а депозитите предлагат практически нулева лихва, а при по-големите суми – дори загуба на средства. Винаги ще останат много консервативни хора, които не биха заменили депозита с по-високорисков продукт, коментира консултантът.

 

Ще прегрее ли жилищният пазар и колко смели са потребителите в търсенето на убежище от инфлацията – отговорите на тези въпроси ще откриете в звуковия файл.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: