„Тайната вечеря“ в български вариант

Пусни

По света има много картини, на всякакви майстори, но има някои които са признати като световно културно наследство и олицетворяват духа на човечеството в периода, в който са нарисувани. Например не попадалата в частни колекции „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи. Картината още разгаря фантазиите на зрителите и автори на книги, мистерии и загадки. Естествено по нея са направени какви ли не интерпретации, но тя си остава такава, каквато я завършил майстора през 1498 година в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие в Милано.

Темата за „Тайната вечеря“ е вдъхновение за много творби. И тук ще отворим дума за една българска творба по мотивите на Да Винчи. Тя носи същото име, но нея са изрисувани 12 учители. И въпреки, че е шарж тя разказва историята на 12 учители художници, физкултурник и дърводелец – мъжкият колектив на Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ Сливен преди около 20-ина години.

Стоян Радев тръгна по следите на този шарж, който носи различни настроения в останалите живи участници в тази история, ще чуем разказ пътуването на шаржа от една училищна сграда в друга.

Както се случва на шедьоврите и този е обект на посегателство и още нещо.

Герои на разказа „Една картина разказва“ са учителите Елена Терзиева, Александър Дойчинов, Стефан Кънев, Радостин Добрев, Стефка Кунчева и Йордана Куршумова.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: