Великите европейци: Уинстън Чърчил част I

Уинстън Чърчил, част I

Пусни

Великите европейци представя епизода Уинстън Чърчил, част I

 

🎩 19-годишен, Чърчил завършва военното училище Хароу и е приет във военната академия в Сандхърст. Постъпва в кавалерията, защото за нея не се иска математика, както за пехотата. След две години е назначен при хусарите, а покрай военната кариера се развива и кариерата му на военен кореспондент. Първо е назначен в Куба като наблюдател на втората война за независимост. Именно там Уинстън Чърчил придобива два от знаменитите си навици – страстното пушене на пури и страстната следобедна дрямка.

 

🎩 После заминава за Индия и може би там измисля афоризма, че „нищо в живота не е толкова ободряващо, колкото да стрелят по теб и да не улучат”. След Индия той заминава за Судан, където през 1898 година участва в битката при Омдурман. Това е последната британска кавалерийска атака в англо-суданската война.

 

🎩 От 1911 година до началото на голямата европейска война Уинстън Чърчил е Първи Лорд на Адмиралтейството, провежда реформи, създава флотските въздушни сили, учи се да лети, работи за създаването на първия британски танков корпус. През 1915 година, в кампанията при Галиполи обаче идва и неговият първи огромен провал, заради който подава оставка и се оттегля от правителството.

 

Чуйте Великите европейци и епизода Уинстън Чърчил, част I на binar.bg:

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: