Великите европейци: Уинстън Чърчил

Уинстън Чърчил, част II

Пусни

Великите европейци представя епизода Уинстън Чърчил, част II

 

🎩 По време на Първата световна война, след като действията на Западния фронт зациклят, съюзниците опитват десант на турския полуостров Галиполи. Те са отблъснати, но на 6 август опитват отново. Армията на Мустафа Кемал, който тогава още не носи прозвището Ататюрк, ги разбива на пух и прах. Идеята за десанта и прякото командване на британската флота, която го извършва, принадлежат на Първия лорд на Адмиралтейство, 40-годишният тогава Уинстън Чърчил. Напористият му характер, неистовото му желание за битка и победа, му изиграват много лоша шега. Всъщност – не на него, а на онези над 250 хиляди души, които загиват в галиполската операция.

 

🎩  Чърчил е съкрушен. Това е първото и може би най-голямо поражение в живота му. То го опустошава и го хвърля в онази типична негова депресия, която го кара да се затвори, да се отдаде на пиене от сутринта и разходки в градината, на писане или друго празно занимание. Всичко това обаче става след по-късните поражения. Сега няма време за някаква си депресия, затова Чърчил подава оставка и, макар да остава депутат, заминава на Западния фронт като командир на кралските шотландски мускетари.

 

🎩  Този път военното приключение на Уинстън Чърчил продължава шест месеца. Той се връща в Англия, назначен е за министър на военните доставки в кабинета на Лойд Джордж, а през 19-та година става и министър на войната. Въпреки напористия си, на моменти агресивен, характер, всъщност Чърчил съвсем разумно се готви за мир през следващите десетина години.

 

Чуйте Великите европейци и епизода Уинстън Чърчил, част II на binar.bg:

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: