Марчело Мастрояни

Пусни

Това е една от най-знаменитите сцени в света на киното – шведката Анита Егберт, нагазила като сирена във фонтана „Ди Треви“, вика Марчело, журналист, с когото карат романтична вечер. Героят Марчело е актьорът Марчело Мастрояни. Филмът е „Сладък живот“ на Фелини, премиерата е през 1960 и от италианско явление, Мастрояни се превръща в световно.

 

Да, истинско явление е актьорът, който за 39 години снима 116 филма и стана жива легенда на европейското кино. Виторио де Сика го определя като „чудовище от умения“, а Фелини казва: „С него аз предпочитам да работя повече от всички други“. Но и много други го искат. В колекцията от режисьори на Мастрояни са още Висконти, Скола, Моничели, Антониони, Ризи, Ферери, Коменчини, Олтман, Мал, Полански, Ангелопулос, Михалков, Вендерс. Някои смятат, че успехите на Марчело Мастрояни се дължат на красивото му лице. Нищо по-погрешно. Тези титани на режисьорското кино нямаше и да го погледнат, ако опираше само до лице.

 

Марчело Мастрояни е роден през 1924 година в Фонтана Лири, регион Лацио. Баща му има дърводелски цех, а майка му, според една версия, е еврейка от Източна Европа, преселена първо в Германия, а после в Италия – но няма доказателства за това. Семейството се мести в Торино, а после в Рим. Налага се, защото баща му отказва да се запише във фашистката партия и местните дучета го подгонват.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: