За книгите

„Скипи умря“ от Пол Мъри

Пусни

📚 „За книгите“ представя „Скипи умря“ от Пол Мъри

 

Мария Донева ни представя един изключителен роман, номиниран за наградата „Букър“. Книгата „Скипи умря“ е поредното съкровище на ирландската съвременна литература, което представяме на българските читатели.

 

Това е история за учениците и учителите в едно католическо училище. История за самотата и копнежа за любов, за това, колко е трудно да оцеляваш ден след ден в неразбираемия и болезнен свят.

 

Когато четиринайсетгодишният Скипи внезапно пада мъртъв насред любимата закусвалня до гимназия „Сийбрук“, животът на съучениците му изведнъж се променя, а последиците отекват и в средите на преподавателите. Дали за това е виновна възлюбената му Лори, която страда от амбициите на родителите си? Дали има връзка със съперника за сърцето й Карл, движещ с дилърчетата наоколо? Или пък с гениалния му съквартирант Рупрехт – зубър, обсебен от струнната теория и напът да открие портал към паралелни вселени?

 

📚  В своя втори роман Пол Мъри свързва опита на няколко поколения чрез повторимостта на техните блянове и поражения. Въпреки обема си историята засмуква като черна дупка и събира всичко: младежки хормони, училищна скука, приключения, религия, история, физика, спорт, наркотици, поезия и още…

 

📚  „Скипи умря“ е книга за приятелството, чистата обич и смисъла да продължиш, помнейки.

 

 

Чуйте „За книгите“ и епизода „Скипи умря“ от Пол Мъри на binar.bg:

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: