За книгите

„Това е моето дърво“ от Оливие Талек

Пусни

📚 „За книгите“ представя „Това е моето дърво“ от Оливие Талек

 

Мария Донева ни представя една детска книга, подходяща за деца между 3 и 6 години. Тя е от онези картинни книги, предназначена за най-малките.

 

В красива гора с есенни цветове една мъжка катерица решава, че неговото дърво и неговите шишарки са единствено и само за него. Но как да ги предпази от другите горски обитатели, които не разбират, че те са негова частна собственост?

 

Книгата описва желанието на катеричката да запази любимото си дърво, като го огради с висока ограда. Но когато оградата е готова, катеричката остава самотна и изпълнена с фантазии какви ли чудесни дървета, отрупани с чудесни шишарки, си имат другите, някъде там далеч.

 

📚 Книжката говори за нещо, с което всички деца се сблъскват: трудността да споделят нещата си с другите. Изразителната катерица преминава през различни състояния на духа: задоволство, страх, бунт, решителност, мнителност, завист, ревност… Цялата палитра от емоции е пресъздадена чрез чудесните илюстрации на автора.

 

📚  Историята в книгата предоставя възможност за размисъл – какво означава да притежаваш, да съществуваш, да споделяш и за изолацията, в която неизбежно потъват тези, които искат да приватизират всичко.

 

Чуйте „За книгите“ и епизода „Това е моето дърво“ от Оливие Талек на binar.bg:

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: