Бърнаут – чумата на века

Бърнаут – чумата на века

Пусни

Живеем в свят, ориентиран към победи и стремеж към съвършенство!

Масово хората търсят „най-добрата версия на себе си“.
Стремят се „да излизат от зоната си на комфорт“, защото иначе нямало развитие… И някак незабележимо в този свят на постижения и съвършенство се настани понятието „бърнаут“ – чумата на 21 век или „Синдром на неуспешно справяне с хроничния стрес на работното място“, според определението на СЗО

Човекът в състояние на бърнаут става трескав, безпомощен, крайно изтощен, но в същото време неспособен да спре „да натиска педала“, докато не рухне… Това е видимото! Бърнаут обаче не е причината за този срив. Той е последствието – от нерешени лични проблеми, неглижирани травми, изтласкани тревоги, болезнена отговорност към очаквания, които личността опитва да компенсира с изпепеляващи усилия на полето на труда!

В поредния епизод на психологическия подкаст „Двете страни на монетата“ – реални истории на реални хора, който БНР излъчва съвместно с журналиста София Владимирова и психолога Ани Владимирова, ви срещаме със Симона. Тя е на 27 г., животът ѝ преминава между София, Благоевград и Ню Йорк. Едно дете в семейство с бизнес в сферата на транспортната логистика. Завършила Американски университет със специалност Бизнес администрация и Интернационален бизнес в Германия. Говори свободно английски и немски, от ученичка работи в бизнеса на родителите си. Тя е момичето – мечта! Красива, умна, образована, отговорна, амбициозна, без някога да е тласкана или притискана да бъде такава.

Защо това момиче достига до състояние на бърнаут, вместо да се радва на високия си стандарт, възможността да живее, където пожелае и свободата да взема решения с пълната подкрепа на семейството си?

Какъв е пътят към неосъзнатото напрежение и загубата на връзка със себе си и реалността?

Кое е разковничето на проблемите и как можем да продължим живота си пълноценно след такива преживявания?

Вижте отговорите в епизода „Цената да си най-добрата версия на себе си“:

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: