За първи път ми стана лошо в офиса. Аз работех за един приятел нещо като офис мениджър. Някак си всички бяха забелязали, че ми е зле, освен аз. Няма да забравя – стоях на компютъра и сърцето ми започна да бие, не можех да си поема дъх. Не мога да го опиша точно – имаш чувството, че умираш.

Това е първата среща с паническа атака на героя от епизода „(Не)видимите препятствия пред Венци“ в психологическия подкаст „Двете страни на монетата“ – реални истории на реални хора, който БНР излъчва съвместно с журналиста София Владимирова и психолога Ани Владимирова.

Паническите състояния са като епидемия, която се разпространява масово. В Спешните отделения всеки ден пристигат хора, които са убедени, че умират, полудяват или най-малкото получават инфаркт. Ако все още сте скептични, че това е някаква глезотия, която се случва на психически неустойчиви хора, ще трябва да ви разочароваме. Паническото състояние е резултат от хронична или травматична активност на оста на стреса, която залива всички органи и системи със стресови хормони, докато се изчерпа способността за ендокринна регулация и настъпи пълен дисбаланс на функционалността.

Историята на Венци (млад, образован, енергичен и предприемчив мъж) е типичен пример за събития, които станаха ежедневие за нас. Те отвеждат човек до това мъчително и изваждащо от живота страдание. Обратният път не е лесен! Затова е важно да отчитаме значимостта им и да реагираме навреме с грижа за психическата стабилност на близките и себе си…

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: