Green deal podcast

Ще успее ли България да се справи с мерките за по-чиста енергия – еп 18

Пусни

Автор: Георги Карамфилов – Радио София

 

Ще успее ли България да установи по-чисти източници на електроенергия, както е заложено в Зелената сделка? Ще спре ли България да разчита толкова много на ТЕЦ централите? Какъв е броят на хората в България, които са ангажирани с производството на електроенергия чрез ТЕЦ технологията? Ще бъдат ли те преквалифицирани или ще останат без работа? Може ли ядрената електроенергия от АЕЦ централите, която не е призната от Зелената сделка, да се превърне в основен източник на по-чиста енергия?

 

Отговор на тези въпроси ще получим в подкаста с гости Велияна Георгиева и Енея Георгиева, който са част от младежката неправителствена организация „България на младите“. Енея Георгиева, която е част инициативата на Европейската комисия – екип „Европа“, както и лауреат от състезания на АЕЦ Козлодуй и част от сдружение „Жените в ядрената индустрия“, дава отговори на въпросите свързани с бъдещето на ядрената енергетика в Европейския съюз и възможностите АЕЦ технологията да се превърне източник на енергията, която се потребява в Европейския съюз следващите 30 години.

 

Велияна Георгиева, която е студент по Политика, международни отношения и Икономика в Американския колеж в Благоевград, Президент на Модел Европейски Съюз в Благоевград и участник в множество симулации на Европейския Съюз, говори за това дали България е способна да приложи мерките, които се изискват от Зелената сделка, за да премине държавата към по-зелена енергия. И двете събеседнички обсъждат и опасността от „greenwashing” – ситуация, в която дадени действия и политики се представят за „зелени“, но в действителност са в ущърб на околната среда. Конкретно за България става дума за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ централи, без да се разполага с нужната техника, за да изгори отпадъка по екологичен начин.

 

Ще успее ли България да се справи с препятствията по пътя към по-чиста енергия. Предстои да разберем.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: