Green deal podcast

„Колелиба“, tiny house или пасивна къща – eп 19

Пусни

Aвтор: Ива Дойчинова – Радио София

 

„Колелиба“, tiny house или пасивна къща – минимализъм в разходите и максимализъм в екологията.

 

„Колелиба“, „tiny house“ и „пасивна сграда“ са малко известни у нас варианти на думата дом. Начинът, по който живеем, може да ни донесе мобилност и свобода. Сметките за отопление и охлаждане падат, а зеленият рейтинг на нашето жилище е висок.
В поредния епизод, посветен на Зеления пакт, Ива Дойчинова потърси онези български варианти на модерната тенденция по света – да се живее икономично, екологично и щастливо.

 

Светлин Добревски, управител на „Пасивна къща България“ ще разкрие реалността за живот в такъв дом, който се оскъпява малко строителството, но пък пести много от разходите и бързо връща инвестицията.

 

Мартин Георгиев от „Тiny house България“ превръща своето хоби в бизнес и вярва, че животът в малка мобилна къща носи много свобода и е напълно осъществим и с две деца. Арх. Христина Христова свиква с минимализма в бита още при пребиваването си в Лондон. За нея това става начин на мислене и печели архитектурна награда за своя къща на колела. Кръщава проекта си „Колелиба“ и разработва над 40 проекта за разпределение на малки къщи.

 

През юли 2021 г. в рамките на Зеления пакт, ЕС поиска от държавите да ремонтират по-бързо сградите, които харчат най-много енергия и настоя за въвеждане на по-високи еко-стандарти при новото строителство.

 

Срещу факта, че сградите, в които живеем, произвеждат повече от една трета от емисиите на CO2 в Европа, можем да противопоставим личния си избор да живеем в енергийно ефективен дом. Примерите в този подкаст, може да ви заредят с идеи.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: