Green Deal BNR 2022 Podcast

Престъпления срещу климатa: политици, граждани, правосъдие

Пусни

Автор: Антоанета Петричанска

 

Екологичната престъпност силно и трайно уврежда биологичното разнообразие и човешкото здраве. Тя е трансгранична, носи нисък риск и високи печалби. А разследванията на екологични престъпления са малко.

 

Очевидно е, че действията на институциите не са достатъчни, за да спрат извършителите и да деактивират големи престъпни групи, които правят огромни печалби.

 

Примерът е от Пловдив и е прецедент за България. За първи път у нас граждани осъдиха общината заради мръсния въздух. Делото бе заведено през 2010 година от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Съдебната битка продължи 11 години и завърши с безпрецедентно за България, а и за Европа, съдебно решение, което задължава институциите да прилагат зелени политики.

 

Героите на този епизод на подкаста са участници в битката за по-добър живот чрез опазване на природата под егидата на съдопроизводството.

 

✅ Aдвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека

 

✅ Д-р Веселка Христамян от националното гражданско обединение „Дишай България“

 

✅ Климатичният емигрант Гавраил Гавраилов – екоактивист, журналист и писател, съдия Ян Лешчевски, председател на Окръжния съд в Ломжа, Полша

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: