Предстои ръст на лихвите по кредитите

Пусни

Лихвите по кредитите ще претърпят „известно повишение“ заради икономическия ефект от пандемията, докато при депозитите ще останат на рекордно ниските си нива, прогнозира в седмия епизод на подкаста „На всяка цена“ проф. Стефан Петранов, ръководител на катедра „Икономика“ в Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“.

Същата прогноза е записана и в икономическия преглед на БНБ, където централната банка предупреждава за затягане на кредитните условия.

Според професор Петранов оскъпяването на кредитите ще бъде плавно, тъй като системата е много ликвидна и банките търсят възможности за нови кредитополучатели.

В същото време очакваният ръст на необслужваните заеми, както и малко по-ускорената инфлация, ще станат причина за леко покачване на заемния ресурс.

За разлика от предишната финансова криза, когато новите бизнеси трудно получаваха кредити, сега ситуацията е различна, категоричен е експертът.

Какво очаква европейската икономика, както това ще се отрази у нас и колко ще струва общоевропейският дълг, необходим за възстановителния план – това са част от останалите акценти в този епизод.

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: